Kuchnia

Przetwory

(2) Dżem z pomarańczy -
1 kg pomarańczy
½ kg cytryn
1 ¼ kg cukru
½ l wody
szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:

Pomarańcze myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę, którą następnie zalewamy szklanka wody i gotujemy przez 5 min., po czym odsączamy skórki. W międzyczasie obieramy pomarańcze z pielinek i kroimy w kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Teraz przystępujemy do przyrządzenia syropu. W tym celu mieszamy wodę z cukrem, dolewamy soku z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy skórki pomarańczy, kawałki owoców oraz cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-45 min. Na koniec wkładamy dżem do wcześniej sparzonych słoików i zakręcamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation