Kuchnia

Przetwory

Powidła śliwkowe z cukrem trzcinowym i Amaretto

Składniki:
* 4 kg miękkich, dojrzałych śliwek
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 5-7 łyżek likieru Amaretto

Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w garnku z grubym dnem i smażymy początkowo na dużym ogniu, a następnie stopniowo zmniejszamy płomień.

Smażenie powideł proponuję rozłożyć na 3 dni. Są wówczas najlepsze.

Każdego dnia smażymy owoce po godzinie. Ostatniego dnia (na samym początku smażenia), do owoców dodajemy cukier i likier. Od tej pory powidła dośc często mieszamy, ponieważ cukier ma tendencję do przypalania się.

Gotowe powidła przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation