Kuchnia

przepisy

Puszek , przepis-klik w zdjęcie
Tortownica o śr. 18 cm*:

Biszkopt**:

3 duże jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:

500 ml słodkiej śmietany 36%,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżeczki cukru pudru,
1 łyżka kakao

Warstwa migdałowa:

7,5 dag masła,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżka mleka,
15 dag płatków migdałowych,
7,5 dag cukru

Dodatkowo:

1/2 puszki masy krówkowej
opakowanie biszkoptów,
kilka kostek czekolady


Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut do "suchego patyczka". Wystudzić.

Warstwa migdałowa: masło, miód, mleko i cukier podgrzać w rondelku, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą, wsypać płatki migdałowe, chwilę pogotować.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić (ma być ciepła). Śmietanę ubić na wysokich obrotach, gdy zacznie robić się gęsta wsypać cukier puder, wciąż ubijając dodawać cienką strużką żelatynę.

Śmietanę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao.

Wystudzony biszkopt posmarować masą krówkową, na to wyłożyć masę migdałową, bitą śmietanę, biszkopty, bitą śmietanę z kakao, posypać startą na tarce czekoladą.

*można spokojnie użyć większej tortownicy, polecałabym wtedy zwiększyć ilość masy migdałowej, bitej śmietany wychodzi sporo więc myślę, że nie ma sensu zwiększania ilości.

**Biszkopt wyszedł mi dosyć wysoki więc przekroiłam go na pół i użyłam tylko jednej połowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation