Kuchnia

słodkości

Pudding chlebowy

Porcja dla 3 osób:

12 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej chałki, drożdżowej bułki, ja użyłam chleba tostowego), z których robimy kanapki czyli smarujemy je masłem i dżemem - ja połowę posmarowałam dżemem brzoskwiniowym, połowę truskawkowo-agrestowym,

3 łyżki rodzynek - moczymy je w wodzie lub w rumie,

Sos:

1 jajko,

2 żółtka,

200 ml śmietany kremówki,

150 ml mleka,

1 łyżka cukru

*dałam też łyżkę ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy,

cynamon lub imbir,

cukier brązowy lub zwykły

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy w nim ścisle kromki, rozrzucamy po chlebie rodzynki. Zalewamy sosem (wszystkie składniki wymieszane) i zostawiamy na 10 minut lub więcej do wchłonięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed pieczeniem smarujemy lekko wystające kawałki chleba masłem, posypujemy cukrem i oprószamy imbirem lub cynamonem. Pieczemy ok. 45 minut, przed jedzeniem odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation