Kuchnia

słodkości

Popapraniec

Biszkopt:
(na blachę 24x30)

7 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4-1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki. maku
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wiórków kokosowych


Budyń:

2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

250g masła
400g dżemu jagodowego
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą. Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Piecz 30 min w 180C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .

Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.

Przełożenie:
biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka

http://doprawionefantazja.blogspot.com/2016/12/popapraniec.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation