Kuchnia

słodkości

Domowa nutella czekoladowa

300 g orzechów laskowych (łuskanych)
120 g gorzkiej czekolady 90% kakao
150 ml mleka roślinnego
3 łyżki oleju roślinnego
70 g brązowego cukru
łyżka cukru waniliowego


Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
Czekoladę przełożyć do garnka. Dodać mleko, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Dokładnie wymieszać.
Czekoladową masę przelać do blendera z orzechami.
Wlać olej
Dodać oba rodzaje cukru.
Zmiksować składniki i przelać do czystych słoiczków. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation