Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

mniam! dodatki

Migdałowa nutella

Składniki na 1 duży słoik:

1 szklanka migdałów
4 łyżki kakao
spora szczypta soli
1 szklanka daktyli
1 – 1 ¼ szklanki wody z moczenia daktyli
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub amaretto, opcjonalnie

Przygotowanie:
Pie­kar­nik roz­grzać do 200 stop­ni. Na bla­chę wy­sy­pać mig­da­ły i pra­żyć je w pie­kar­ni­ku przez 10 minut, co jakiś czas za­glą­da­jąc do nich i mie­sza­jąc.
W mię­dzy­cza­sie dak­ty­le zalać 2 szklan­ka­mi go­rą­cej wody i od­sta­wić.
Upra­żo­ne mig­da­ły de­li­kat­nie prze­stu­dzić, wło­żyć do blen­de­ra wraz z solą oraz kakao i zmik­so­wać na drob­ny pył.
Na­stęp­nie dak­ty­le od­są­czyć nie wy­le­wa­jąc wody, dodać je do mig­da­łów i mik­so­wać stop­nio­wo do­le­wa­jąc wodę z mo­cze­nia, aż do uzy­ska­nia upra­gnio­nej kon­sy­sten­cji. Prze­ło­żyć do sło­ika i po­sta­rać się nie zjeść na raz.


Po­ra­dy:

Tak, wiem – znacz­nie szyb­ciej praży się mig­da­ły na pa­tel­ni. Jed­nak pra­że­nie w pie­kar­ni­ku wy­do­by­wa znacz­nie głęb­szy aro­mat i zmie­nia ten krem w praw­dzi­wą ucztę.
Jeśli jed­nak na­praw­dę nie macie pie­kar­ni­ka upraż­cie mig­da­ły bar­dzo do­kład­nie na pa­tel­ni że­liw­nej lub innej z gru­bym dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation