Kuchnia

mniam! dodatki

Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Domowy ekstrakt waniliowy
ok. 10 lasek wanilii (lub więcej)
500 ml wódki (można też użyć np. rumu)

Laski rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinając ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce i co jakiś czas potrząsamy naczyniem. Ekstrakt jest gotowy, gdy zrobi się ciemnobrązowy. Zajmuje to kilkanaście dni, ale im dłużej stoi, tym jest lepszy. Gdy część zużyjemy, dolewamy alkohol i zostawiamy do naciągnięcia. Ja osobiście lasek nie wyrzucam po zrobieniu jednego ekstraktu, bo one długo oddają swój smak. Po jakimś czasie wystarczy tylko dołożyć kilka świeżych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation