Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kurczak wypchany pysznościami

SKŁADNIKI:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1,70 kg kurczaka
- 250 g pieczarek
- pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g)
- duża cebula
- garść świeżej pietruszki
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki i tymianku, czosnek, sól, pieprz, - wedle uznania
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE:
Na początku czyszczę kurczaka, odcinam szyję i myję ziemniaki (będę piekła ze skórką, więc ani ich nie obieram ani nie skrobię). Oliwę mieszam ze wszystkimi przyprawami i taką marynatą nacieram kurczaka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania farszu.

Zabieram się za farsz. Pieczarki trzeba obrać i pokroić w plasterki. Cebulę kroję w kostkę i wszystko razem podsmażam na łyżce masła, aż grzyby puszczą wodę, zmienią kolor i zmiękną. Pod koniec smażenia, odlewam wodę, dodaję odsączaną kukurydzę z puszki i smażę jeszcze przez ok. 3 minuty.

Brytfannę nacieram łyżką masła. Przygotowanym farszem nadziewam kurczaka. Żeby farsz nie wypadał w trakcie pieczenia kurczaka trzeba zaszyć albo spiąć wykałaczkami. Jeśli nie chcecie tego robić wystarczy ułożyć kurczaka do góry nogami (tak jak na zdjęciu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Jeśli skórka będzie się za bardzo przypiekać, wystarczy co jakiś czas posmarować ją odrobiną oliwy lub oleju.

W czasie, gdy kurczak piecze się w piekarniku, podgotowuję ziemniaki w osolonej wodzie. Gotuję je aż będą średnio miękkie. Najlepiej sprawdzić to widelcem. Powinien wbijać się w środek, ale z lekkim oporem. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką, będą mieć rumianą skórkę i miękki środek. Po 40 minutach wyciągamy kurczaka z piekarnika, dokładamy do brytfanki ziemniaki i pietruszkę. Razem pieczemy wszystko jeszcze ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation