Kuchnia

ugasić pragnienie

Grenadyna to pyszny syrop z owoców granatu. Słodki, żywo czerwony i pachnący. Idealny dodatek do szampana, wody sodowej lub jako zastępstwo soku malinowego w herbacie.

składniki na grenadinę:

200g ziarenek z granatu
200ml wody
sok z 1 mandarynki
skórka otarta z 1/2 mandarynki
ok. 200g cukru

Granat obrać, wyciągnąć nasionka bez białych skórek. Wsypać do garnka, wlać wodę i sok mandarynkowy oraz skórkę. Podgrzać do zagotowania, następnie gotować na malutkim ogniu 5-6 minut rozgniatając ziarenka. Całość przecedzić, zmierzyć w mililitrach ilość otrzymanego soku. Wsypać cukier (tyle ile otrzymaliśmy mililitrów soku) i gotować 15-20 minut aż zgęstnieje. Syrop wlać do słoiczka lub buteleczki. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Podawać z mocno schłodzonym szampanem lub wodą sodową i sokiem z limonki/cytryny. Kieliszki można ozdobić zanurzając ich brzegi w grenadinie, następnie w cukrze krysztale.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation