Kuchnia

Kuchnia na słodko

Kruszonka z bananami, czekoladą i likierem Baileys.

Wierzch posypany jest maślaną kruszonką. Całość aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Czekolada na wierzchu masy bananowej roztapia się i jest wspaniałym łącznikiem między kruszonką a bananami. Deser szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam… (przepis z książeczki „bootleg bakery” Kiki Bee).

Składniki na 6 porcji:
3 bardzo dojrzałe banany
100ml likieru Baileys
2 łyżki płynnego miodu
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
Dodatkowo:
do podania lody waniliowe

1. Do miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem. Dodać likier, miód i dokładnie wymieszać.

2. Składniki na kruszonkę wymieszać razem i zagniatając palcami, zrobić kruszonkę.

3. Do sześciu niedużych żaroodpornych miseczek wyłożyć masę bananową (tak po trzy spore łyżki do jednej). Wierzch posypać mleczną czekoladą i kruszonką.

4. Miseczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

5. Podawać przestygnięte z dodatkiem lodów waniliowych, pycha.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation