Kuchnia

Małe co nie co!

Sernik pierniczkowy.

Szybki biały sernik z piernikowymi dodatkami, upieczony na spodzie z korzennych ciasteczek. Pachnie świętami! Dobra wiadomość jest taka, że wystarczy 3-godzinne schładzanie i sernik jest gotowy do podania na stół. Dlatego mówię na niego ‘last minute’ ;-). Do dekoracji można użyć domowych miękkich pierniczków lub tych ze sklepu, z ulubionym nadzieniem. Tak łatwo docenić przepis 'last minute' podczas gorączki świątecznej ;-).

Składniki na spód:
160 g ciastek korzennych
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
500 g serka ricotta
2 duże jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
aromat lub ekstrakt rumowy, do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać polewę śmietankową, równo rozprowadzić. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 12 minut. Wyjąć, w jeszcze ciepłą polewę powkładać pierniczki czekoladowe, wokół brzegów sernika. Kilka pierniczków pokruszyć po wierzchu. Po wystudzeniu włożyć do lodówki i schładzać przez 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu rumowego
Wszystkie składniki wymieszać.

Ponadto:
pierniczki czekoladowe z nadzieniem
pół łyżki kakao wymieszane z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation