Kuchnia

Małe co nie co!

Zdrowe ciasteczka owsiane ze śliwkami

Składniki
ok. 12 - 14 sztuk

100 g płatków owsianych błyskawicznych
90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
3 łyżki masła lub oleju kokosowego
110 ml miodu lub syropu klonowego
300 g śliwek węgierek
5 daktyli (opcjonalnie)

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, kakao i cynamon, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony tłuszcz oraz miód lub syrop klonowy, wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę śliwki oraz posiekane daktyle jeśli ich używamy.
Wsypać suche składniki i wymieszać. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation