Kuchnia

Małe co nie co!

Ciasto marchewkowe.

Składniki na formę ø23 cm:
200 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0.5 łyżeczki zmielonych goździków
0.5 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g)
130 g oleju rzepakowego
4 jaja
2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa (odsączonego z puszki) (ok. 300 g)
2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (ok. 300 g)

Składniki kremu:
4 x 135 g serka śmietankowego (używam takiego)
140 g miękkiego masła
135 g cukru pudru
2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji
0,5 łyżeczki kakao


Przygotowanie:
Jaja, olej, masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą do jednej, większej miski. Dodać mielone przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową), sól, cukier i orzechy włoskie. Wymieszać łyżką.

W drugiej misce roztrzepać jaja wraz z olejem. Wlać je do miski z suchymi składnikami.
Dodać marchewkę oraz 1 szklankę drobno pokrojonego i odsączonego ananasa (resztę zostawić do nadzienia) i wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 45 minut to tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić.

Przygotować krem:
Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę.
Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo).

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka).
Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę bezpośrednio na warstwę ananasa smaruję cienko kremem).
Wierzch ciasta posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami włoskimi i lekko oprószyć kakaem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation