Kuchnia

Desery

Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 20
Składniki
Ciasto:
- jajko - 3 szt
- cukier - 0,5 szklanki
- mąka - 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 1 łyżka
Warstwa miętowa:
- landrynki miętowe np. leśne - 180 g
- woda - 1/4 szklanki
- budyń śmietankowy - 1 op
- mleko - 360 ml
- masło - 150 g
- cukier - 2 łyżki
Warstwa śmietanowa :
- galaretka agrestowa - 1 op
- śmietana 36% - 200 g
+ herbatniki - ok. 20 szt
- czekolada - 20 g

Czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem z landrynkami

Etapy przygotowania

Ciasto :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20.
Pieczemy 20 minut / 180C.
Zostawiamy do ostudzenia.

Warstwa miętowa:

Landrynki wkładamy do garnka.

Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rospuszczą się napewno! )

W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.

Pokrywamy warstwą herbatników.

Warstwa śmietanowa:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

Dokładnie rozrabiamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.
Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.
Masą pokrywamy herbatniki.

Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!

Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation