Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pieczywko

co zrobić z cukinią? przepyszne bułki
-
Kobieceinspiracje.pl

Składniki (na ok. 12 średniej wielkości bułeczek):

180 g cukinii (bez wydrążonych pestek)
30 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
50 + 250 ml letniej wody
630 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oleju
1 małe roztrzepane jajko
Cukinię zetrzeć (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 50 ml letniej wody. Ostawić, by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła prowansalskie i wymieszać. Następnie dodać drożdże, resztę wody, cukinię i olej i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.
Blaszki z piekarnika posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Odrywać kawałek ciasta i formować jak pączki, tzn. spłaszczyć na okrągły placek, a końcówki zlepiać ku środkowi, by powstały ładne, okrągłe bułeczki i układać na blaszce sklejonym do spodu. Najlepiej układać po 6 na jednej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można również nadciąć je od góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 20 minut, aż będą łanie rumiane.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation