Kuchnia

chleb i bułki

Nocne bułeczki
Składniki:
(na około 12 bułeczek)
750 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
sezam
czarnuszka
mak
siemię
Przygotowanie:
Wieczorem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do dużej miski.Na środku robimy dołek do którego rozkruszamy drożdże,dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody.Delikatnie mieszamy w dołku drożdże tak,aby połączyły się z cukrem i odrobiną mąki.Odstawiamy na około 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.Następnie dodajemy do mąki sól (nie bezpośrednio na drożdże),olej,ciepłe mleko i wodę.Zagniatamy ciasto.Ja używam do tego miksera i specjalnych końcówek do ciasta drożdżowego.Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.Przykrywamy ściereczką na około 5 minut,po czym jeszcze raz go zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rano:
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 12 równych porcji.Z każdej porcji formujemy dowolny kształt bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation