Kuchnia

Przepisy na ciasta

Ciasto z brzoskwiniami, kremem budyniowym i kruszonka



Składniki na ciasto:

200 g masła / margaryny
250 g cukru
4 jajka
230 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka ekstraktu waniliowego
Skorka otarta z 1 cytryny

Składniki na krem:

400 g sera mascarpone
200 ml smietany
400 ml mleka
1 budyn o smaku waniliowym
80 g cukru

Składniki na kruszonke:

150 g maki
130 g masla/margaryny
100 g cukru

Owoce:

500 g brzoskwin (dalam z puszki)
Lub innych owocow

Przygotowanie :

Przygotowujemy budyn zgodnie z instrukcja na opakowaniu, uzywajac 400 ml mleka.

Zostawiamy do przestygniecia.

Przygotowujemy pierwsza warstwe ciasta:

Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę.

Kolejno wbijamy jajka, po każdym dokładnie miksujemy na szybkich obrotach.

Dodajemy startą skórkę cytrynową i ekstrakt z wanilii.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy wszystko do polaczenia sie skladnikow.

Przygotowujemy krem budyniowy:

W misce mieszamy ser mascarpone,cukier, smietane oraz przestudzony budyn.

Przygotowujemy kruszonke:

Cukier, masło i mąkę mieszamy i rozcieramy palcami.

Mieszamy tak by uzyskac okruchy wieksze i mniejsze.

Brzoskwinie lub inne owoce kroimy na cwiartki.

Formę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylewamy ciasto, wyrownujemy, na nie wykladamy masę budyniowa.

Na wierzchu okladamy brzoskwinie i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 60 minut w temp. 180°C .

Zostawiamy do przestygniecia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation