Kuchnia

Pieczywo wszelkiej maści

CHLEBEK SZPINAKOWY

1 duży pęczek szpinaku lub opakowanie 160 g młodych listków tzw.'baby spinach
200 g sera feta,
10 łyżek mąki pszennej (czubatych),
5 łyżek mąki kukurydzianej (czubatych),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju,
2-3 duże ząbki czosnku,
2 szczypty soli,
szczypta pieprzu,
szczypta suszonego oregano
Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (niezbyt drobno).
Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50-55 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (mogą być na nim widoczne ślady sera, ale nie surowego ciasta).


http://aga-oaza.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation