Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Słodkości

NIEBO W GĘBIE-POLECAM!!!
Kruche ciasto, jabłka i orzechy, każdego, kto lubi takie smaki, nazwa ciasta nie powinna dziwić

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki

- 200 g masła lub margaryny

- 2 żółtka

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, schłodzić 30 minut w lodówce. Podzielić na pół, każdą część upiec oddzielnie ( w formie 24x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ) w 180 st. C, przez około 15 - 20 minut. Wystudzić.



Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Wsypać galaretkę, wymieszać, aby się rozpuściła. Masę lekko przestudzić. Wyłożyć na pierwszy blat kruchego ciasta, odstawić do stężenia.



Składniki na masę orzechową:

- 200 g zmielonych orzechów włoskich

- 1 szklanka śmietanki 30 %

- 3/4 szklanki cukru

- 300 g miękkiego masła

Śmietankę wlać do rondelka, dodać cukier, zagotować. Do gotującej się śmietanki wsypać zmielone orzechy, pogotować mieszając około 3 minuty, zestawić z ognia, wystudzić.

Masło utrzeć, cały czas miksując, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej.

Gotową masę wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.



Polewa:

- 1 i 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

- 100 g słodkiej śmietanki 30 %

- płatki migdałowe

Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną w kosteczki czekoladę. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation