Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka milionera - Kobieta - WP.PL


Składniki na spód ciasteczek milionera: 150 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek wody, ekstrakt migdałowy.
Składniki na warstwę karmelową: 530 g skondensowanego mleka słodzonego, 70 g masła.
Nasze hity

Największe skandale 2015 Największe skandale 2015
Zapraszamy na wesołą farmę Zapraszamy na wesołą farmę
Margaret - tak wygląda bez makijażu Margaret - tak wygląda bez makijażu
Piękna bez stresu Piękna bez stresu

Miękkie masło połącz z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wodę oraz ekstrakt. Jednolite ciasto wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 180 stopni C przez około 20 minut (do czasu aż będzie upieczony, ale wciąż jasny). Mleko ugotuj na średnim ogniu w puszce przez ok 50 minut. Następnie wyjmij je i przełóż do rondelka, dodaj miękkie masło i podgrzewaj mieszając jeszcze przez kilkanaście minut do czasu aż składniki się połączą, a masa będzie gęsta i złocisto-karmelowa. Gotową, gorącą masę wyłóż równomiernie na upieczony i przestudzony spód i pozostaw do stężenia na co najmniej godzinę.

Składniki na warstwę czekolady: 100 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła, odrobina soli gruboziarnistej.

Czekolady roztop razem w kąpieli wodnej, wymieszaj z miękkim masłem. Wyłóż całość na karmelową warstwę. Obsyp odrobiną soli do smaku. Włóż do lodówki na kilka godzin w celu stężenia.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować z dodatku soli lub zastąpić ją np. płatkami migdałowymi. Do ciasta zamiast ekstraktu migdałowego możesz nic nie dodawać, albo dodać cynamon, przyprawę do piernika itp. Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt suche dodaj więcej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation