Kuchnia

Przepisy

Baba ghanoush z pieczoną papryką

Składniki:

1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół
2 niewielki czerwone papryki, przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych
1 ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
1,5 - 2 łyżki pasty sezamowej tahini
sok z połówki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
duża szczypta mielonego kminu rzymskiego, uraznego na suche patelni
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzać do 200 C, ustawić na funkcję grillowania.
Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym: bakłażana przecięciem do góry, paprykę przecięciem do dołu. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i zapiekać ok 30 minut, do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru warzyw. Paprykę przełożyć do woreczzka foliowego, odstawić na 15 minut.

Bakłażana przestudzić, za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, który następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Warzywa razem z czosnkiem zmiksować na gładką masę.
Dodać pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, natkę pietruszki oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Podawać z chlebkami pita.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation