Kuchnia

MIĘSKO

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Karczek z pończochy

arczek z pończochy
1,5 kg karczku, najlepiej wąski, długi kawałek
marynata:
45 g soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku suszonego
2 łyżeczki igieł rozmarynu
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
1 łyżka cukru
6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
6 szt ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 szt jałowca

Na początek zrobić marynatę. Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, pieprz kolorowy i jałowiec utrzeć przez chwile w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymieszać.
Karczek umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć mięso marynatą z każdej strony. Włożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać na druga stronę i odlewać tworzący się płyn.
Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Tak przygotowany karczek zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie mięso wyciągnąć z pończochy i rozkoszować się jego smakiem. Najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Sm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation