Kuchnia

MIĘSKO

Izioni pyszne smaki: Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Kiełbasa szynkowa z szynkowara
Właśnie myślę nad wędlinka jaką mam zamiar dzisiaj zrobić, ale puki co dodam przepis na kiełbaskę która była moją pierwszą wykonaną w takim stylu i to właśnie ona zaszczepiła u mnie apetyt na domowe wędlinki.

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

60 dag mięsa z kurczak
80 dag mięsa z łopatki
30 gram peklosoli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru pudru
1.5 łyżeczki żelatyny
150 ml wody
Wykonanie:
Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.


Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.
Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation