Kuchnia

Coś na ząb

Ciasteczka imbirowe (z przepisu Mała Cukierenka)
Ciastka:
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 łyżki masła
- 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru oraz cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- niecała 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki melasy (jeśli nie macie zastąpcie ją ciemnym miodem)
- 2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru

Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego przyprawy i odstawiamy na chwilę, aby się nieco schłodziło.
W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę i dosypujemy do niej sodę z solą.
Do płynnego masła dolewamy melasę, cukier i starty imbir. Dodajemy jajko, żółtko i miksujemy. Kiedy cukier już nie będzie chrzęścił, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Z ciasta formujemy kulki, które na końcu spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia. pieczemy ok 15min, aż będą zarumienione. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratce do przestygnięcia.

BlackCurrant Curd (przepis z Moje wWypieki lecz zamieniony rodzaj alkoholu)

-250g czarnej porzeczki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 50-70g cukru ( w zależności od kwaskowatości owoców)
- 80g masła
- 2 łyżki Amaretto ( w oryginalnym przepisie jest podany likier Casis)

Porzeczki dokładnie szypułkujemy i myjemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy i zmniejszamy ogień, aby wszystkie owoce się rozpadły i puściły sok. Przecedzamy przez sito i dokładnie odciskamy sok ze skórek i pestek. Studzimy, aby sos był chłodny i wlewamy go z powrotem do garnuszka. Dodajemy jajka oraz żółtka. Roztrzepujemy. Dorzucamy kawałki masła i alkohol. Podgrzewamy, aż do czasu, kiedy uzyskamy gęstą i gładką masę.
Przekładamy do zaparzonego słoika i trzymamy do tygodnia. Podajemy z ciastkami imbirowymi lub innymi słodkościami !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation