Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto czekoladowe z rumem i rodzynkami
Znaleziono: gruszka z fartuszka

Składniki:

- 1 jajko
- 4 żółtka
- 150 g cukru Dark Muscovado
- 180 g mąki
- 250 g mlecznej czekolady
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g + 2 łyżki miękkiego masła
- 50 ml śmietanki 18%
- 80 g białego cukru
- 1 łyżeczka kakao

Rodzynki zalewamy 3 łyżkami rumu i odstawiamy na pół godziny. Jajko ucieramy z cukrem Dark Muscovado. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną masę czekoladową dodajemy do utartego jajka. Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia i całość miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rodzynki i przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka mieszamy z białym cukrem i śmietanką w małym rondelku. Obok kuchenki przygotowujemy sobie naczynie z zimną wodą, większe od rondla, którego używamy. Miksturę podgrzewamy na małym ogniu nieustannie mieszając, aż lekko zgęstnieje i nabierze takiej konsystencji, by równo pokrywała ona wypukłą stronę łyżki (obserwujcie miksturę od początku – gdy to się stanie, będziecie wiedzieć, że to ten moment :)). Wtedy zdejmujemy garnek z ognia i natychmiast przekładamy go do naczynia z zimną wodą. Mieszamy nieustannie, aż temperatura garnka i mikstury spadnie (wszystko po to, by na dnie garnka nie zrobiła się nam “jajecznica”).

Pozostałe 2 łyżki masła rozcieramy widelcem, dodajemy kakao i łączymy. Tak uzyskaną masę dodajemy do jajecznej mikstury i mieszamy razem, aż składniki się połączą i nie będzie grudek (w razie konieczności – przecieramy przez sitko). Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a następnie otrzymaną polewę rozsmarowujemy na cieście.

http://www.gruszkazfartuszka.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation