Architektura

Architektura

Sernik Ferrero Roche

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
*na masę serową
- 3 jajka
- 1 kg mielonego sera białego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- sok z 1 cytryny
*na polewę
- 200g mlecznej czekolady
- 8 łyżek mleka
- 100g drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 150g wafelków orzechowych

Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, kakao, proszek do pieczenia, mielone orzechy, zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno tortownicy (o średnicy 24cm).
2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy na spód. Pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, studzimy.
3. Na wierzch sernika kładziemy pokrojone wafelki. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w łaźni wodnej, następnie dodajemy pokrojone orzechy. Sernik polewamy czekoladą z orzechami, zostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation