Książka

ciasta

Kruche rogaliki budyniowe

Składniki
na dwie blachy rogalików

220 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
95 g cukru
5 g cukru waniliowego
40 g budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
2 łyżki mleka

do obtoczenia
ok. 2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykonanie
składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, uformować dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 min
najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a gdy się będą piekły, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką
rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki. Każdy kawałek formować w rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy
gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 180ºC przez ok. 15 minut, aż się przyrumienią
rogaliki lekko przestudzić
cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Można użyć samego drobnego cukru, ale gdy dodamy też cukier z ziarnkami wanilii, będą one ładnie wyglądać na gotowych rogalikach i jeszcze bardziej podkreślą smak
jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation