Kuchnia

ryby

Pstrąg pieczony - przepis na pstrąga w sosie cytrusowo-miętowym
Pstrąg pieczony – składniki:

2 pstrągi
2 łyżki masła
koperek (można użyć suszonego)
sól, pieprz, cytryna

Sos cytrusowo-miętowy:

50 g masła
pieprz kolorowy w ziarenkach
skórka otarta i sok z 1 cytryny
skórka otarta i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)
kilka listków mięty



Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.



Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.



Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.



Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.

Sos
Do rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.



Bataty
Umyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.



Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli i po podaniu na talerz polałam sosem cytrusowo-miętowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation