Kuchnia

ryby

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem Kuchnia Lidla


Co kupić

500 g filetu z dorsza
100 g masła
2 łyżki świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka mąki
1 łyżka tartego sera Grana Padano
2 cytryny
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 30min
Przygotowanie

Bazylię i czosnek drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj masło, tarty ser Grana Padano, musztardę i mąkę. Wyciśnij sok z 1 cytryny, przelej do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Filety z ryby umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.

Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Przełóż na patelnię, dodaj oliwę z oliwek i rozgrzej.

Włóż filety z ryby i podsmażaj z jednej strony kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Odwróć rybę na drugą stronę i na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego wcześniej masła. Podsmażaj kolejne kilka minut, aż druga strona ryby również się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation