Kuchnia

Dodatki do mięs

Purée ziemniaczane Magdy Gessler - Przepisy - Magda Gessler - Sma

duże ziemniaki o żółtym miąższu 4
bardzo świeży twaróg (zmiksowany) 250 g
masło 100 g
smietana 36% 200 ml
czosnek 1 główka
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
oliwa

zdj. StockFood/Free
Najzdrowsze są kartofle w mundurkach, ale do mielonego nie ma to jak pyszne, świeżo przyrządzone purée.
Ścinamy wierzch główki czosnku, smarujemy oliwą, układamy na blasze, przyprawiamy i przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez 45 minut, aż zrobi się złotobrązowy.

Gotujemy ziemniaki, obieramy, miksujemy. Przekładamy purée do rondla, łączymy ze śmietaną i dodajemy roztarty upieczony czosnek. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło i twaróg. Całość mieszamy energicznie aż twaróg i masło całkowicie wtopią się w masę. Przyprawiamy do smaku.ki Życia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation