Kuchnia

Słodkości

Piegusek z białek (ze świąteczną nutą).

Klasyk gatunku dla tych, co mają w lodówce za dużo białek. Proste i pyszne ciasto, idealne również na święta.


Piegusek z białek

200 g białek (ok. 6 białek, w zależności od wielkości jajka)

szczypta soli

200 g cukru

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g maku

100 g rozpuszczonego masła (lub oleju)

100 g posiekanej skórki pomarańczowej

masło i bułka tarta to formy

Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Białka ze szczyptą soli ubić sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniąca i sztywna. Do miski z pianą przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, a następnie dodać mak, masło i skórkę pomarańczową. Połączyć składniki przy pomocy silikonowej szpatułki, a następnie przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 – 45 minut, w połowie pieczenia, gdy wierzch się mocno zrumieni, przykryć folią aluminiową. Moje ciasto upiekłam w okrągłej formie z kominkiem o średnicy 21 cm. Po wystygnięciu ozdobiłam migdałami i skórką pomarańczową w karmelu. Można również wykończyć dowolną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation