Kuchnia

Święta- Wigilia

Równie smaczna będzie ryba nadziana prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi z dodatkiem rodzynek i odrobiny posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie 30 min * pieczenie ok. 25 min * 1 porcja – ok. 230 kcal

Składniki na 6 porcji:
- sprawiony karp (ok. 1,2 kg)
- przyprawa do ryb
- 10 dag siekanych orzechów włoskich
- łyżka suszonej żurawiny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- sok z cytryny
- 15 dag masła
- sól

Sposób wykonania:
1. Rybę opłucz. Ewentualnie odetnij łeb i płetwy. Skrop sokiem z cytryny z zewnątrz i od środka. Od środka natrzyj solą, oprósz przyprawą do ryb. Odstaw na 30 min.

2. Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą, łyżeczką przyprawy do ryb, roztartym czosnkiem i żurawiną. Dopraw solą, wbij jajko, wymieszaj.

3. Przygotowanym farszem nadziej rybę. Pokrój na 6 kawałków. Ułóż w formie żaroodpornej obficie nasmarowanej masłem. Resztę masła pokrój na kawałki i ułóż je na dzwonkach karpia.

4. Rybę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 min w temp. 190 st. C. Przed podaniem udekoruj żurawiną i orzechami. Rybę serwuj zaraz po przygotowaniu, obficie polaną masłem, w którym się piekła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation