Kuchnia

Kuchnia

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo;

na farsz:

2 - 3 łyżki oliwy;
1 cebula;
1 por;
pół czerwonej papryki;
mała puszka zielonego groszku (300g);
250 g sera ricotta;
sól/kucharek, pieprz;
łyżka posiekanego koperku;
500 g dowolnej świeżej lub mrożonej ryby (panga, tuńczyk, dorsz itp.)

Ryby doprawić dzień wcześniej. W przypadku mrożonych filetów uprzednio osuszyć je ręcznikiem papierowym. Każdy filet skropić niewielką ilością oliwy, doprawić solą oraz pieprzem. Dodatkowo można wetrzeć w każdy kawałek posiekany koperek. Wstawić do lodówki na noc.

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Następne podlać zrumienioną cebulkę ok. 0,5 szklanki wody i wsypać pokrojony por oraz paprykę. Dusić pod przykryciem ok 10 - 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć pokrywę, wsypać groszek oraz ricottę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić solą/kucharkiem, pieprzem oraz świeżym koperkiem. Dusić na wolnym ogniu, miesząc co jakiś czas, aż nadmiar wody odparuje, a nadzienie będzie gęste. Odstawić do wystygnięcia.


Na patelni rozgrzać ok. łyżkę oliwy (ryby były również skropione oliwą). Obsmażyć je z obywu stron.


Ciasto filo, arkusz po arkuszu, smarować cienką warstwą masła/oliwy (pędzelkiem) i układać w natłuszczonej formie, tak by jego brzegi wystawały ponad tortownicę. Układać arkusze na zmianę, obracając formę o 90º przy wkładaniu kolejnej warstwy ciasta filo. Tak wyłożyć 8 arkuszy.



Tak przygotowaną formę wypełnić nadzieniem, a na nie rołożyć kawałki ryby. Wszystkie rogi ciasta, które wykładaliśmy poza ranty formy, złożyć na ciasto, przykrywając nadzienie.


Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut aż wierzch będzie lekko brązowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed krojeniem (ja oczywiście głodna od razu zabrałam się za krojenie:)).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation