Kuchnia

kuchnia

Przepis na szaszłyki z krewetek


Co kupić
500 g krewetek
1/2 świeżego ananasa
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki rumu
1/2 pomarańczy
1 limonka

Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 0min
Przygotowanie
Krewetki obieramy (możemy pozostawić ogonki). Ananasa kroimy na dość duże kawałki.
Z papryczki chilli odkrawamy zielony koniec, resztę przekładamy do blendera, dodając obrany czosnek, starty imbir, skórkę startą z pomarańczy oraz cytryny, wyciśnięty z nich sok oraz resztę składników. Miksujemy. Do marynaty wkładamy krewetki i odstawiamy na 30 minut.
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Krewetki i kawałki ananasa nabijamy naprzemiennie na patyczki. Szaszłyki grillujemy mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation