DIY - zrób to sam

przepis

Składniki na 8 – 10 gofrów:

2 jajka
1 ½ szklanki mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki żytniej typ 2000
½ szklanki otrębów gryczanych
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta kurkumy
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli


Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation