Kuchnia

KULINARIA

HISZPANKA PAELLA.

Składniki:
2 piersi z kurczaka,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 woreczki brązowego ryżu,
500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne (chili)
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 puszka pomidorów z puszki (razem z zalewą),
mała puszka czerwonej fasoli lub 1/2 normalnej puszki,
1 mała czerwona papryka,
sól, pieprz.

Kurczaka pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy się lekko zarumieni, odstawić. Woreczki z brązowym ryżem zanurzyć we wrzątku i gotować 10 min. (jeśli używacie ryżu białego, pominąć ten krok - ryż brązowy potrzebuje długiego czasu gotowania) Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać wcześniej podgotowany ryż, smażyć ok. 1 minuty. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować ok. 15 min., aż ryż wchłonie wodę. Dodać kurczaka, pomidory, pokrojoną w paski paprykę i dokładnie wypłukaną fasolę. Podgrzewać jeszcze chwilę, doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation