Kuchnia

KULINARIA

Ciasto ze słonecznikiem i bitą śmietaną

Składniki biszkopt: ( Blaszka 28cm x 25 cm )
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa krówkowa :

120g miękkiego masła,
2 łyżki mleka,
200g łuskanego słonecznika,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 puszka masy kajmakowej, ( użyłam 500g )
Przygotowanie masy :

Słonecznik upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć miękkie masło. Wsyp cukier puder i wlej mleko. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami masę krówkową. Na koniec wsyp słonecznik i delikatnie wymieszaj składniki.

Składniki masa śmietankowa :
400ml śmietanki 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.

Składniki dodatkowe :
50g gorzkiej czekolady,
herbatniki maślane.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

Przygotowanie ciasta :

Na biszkopt wyłóż masę krówkową ze słonecznikiem. Rozsmaruj. Następnie rozsmaruj masę śmietankową i na górę ułóż herbatniki maślane obok siebie. Całość polej czekoladą tworząc paseczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation