Kuchnia

zupy

Sycąca zupa szpinakowa

Składniki:

dwa opakowania mrożonego szpinaku;
4 ziemniaki;
1 marchewka;
kawałek selera;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
pieprz, sól, gałka muszkatołowa;
oliwa z oliwek;
jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z 1,5 l wody, solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Rozmrażamy szpinak, na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, przyprawiamy do smaku. Podgrzewamy około pięciu minut. Szpinak dodajemy do ugotowanych warzyw (w razie potrzeby dolewamy wody) i używając blendera, miksujemy na gładko. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, drobnym makaronem lub grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation