Kuchnia

ciasta

Torcik sernikowo-kajmakowy

Składniki:
• 1 kg twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie (lub pół na pół z mascarpone)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 5 jajek
• 200 ml mleka kokosowego z puszki
• 1 puszka ok. 500 g masy kajmakowej
• opcjonalnie 2 łyżki likieru amaretto
• kakao
• 100 g dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Składniki na sernik mają być ocieplone w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Składniki na masę serową miksujemy na małych obrotach miksera i niedługo, do połączenia się składników.
Do większej miski włożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier puder i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać likier amaretto i zmiksować.
Masę podzielić na pół, do jednej dodać mleko kokosowe i zmiksować. Do drugiej dodać masę kajmakową i również zmiksować (jeśli w masie kajmakowej są grudki najlepiej ją wcześniej rozmiksować mikserem lub energicznie wymieszać rózgą/trzepaczką).
Do tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm wylać połowę "białej" masy, równomiernie rozprowadzić po powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 13-15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć tortownicę na blat i wyłożyć połowę serowej masy kajmakowej, delikatnie wyrównać powierzchnię i znów piec przez ok. 13 minut do ścięcia się masy. Wyjąć formę z piekarnika, oprószyć kakao, na wierzch wyłożyć łyżką resztę białej masy. Piec jak poprzednio. Teraz wyłożyć dżem a na wierzch resztę serowej masy kajmakowej i upiec jak poprzednio.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik stopniowo, najpierw otworzyć drzwiczki, później wysuwać sernik z piekarnika. Ostudzić, zdjąć obręcz i schłodzić bez przykrycia. Przed podaniem posypać kakao przez sitko. Z każdym dniem sernik będzie smaczniejszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation