Kuchnia

ciasta

Otrębowy jabłecznik

Składniki:
8 łyżek otrębów owsianych
8 łyżek otrębów pszennych
250 g twarogu (u nas był półtłusty, zalecany chudy)
4 jajka
3 słodkie jabłka
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
płatki migdałowe do posypania

Białka ubić na sztywną pianę. Jabłka obrać i dwa z nich zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Twaróg z żółtkami utrzeć,
dodać otręby, dokładnie wymieszać.
Następnie dodajemy jabłka, cynamon, sodę i mieszamy.
Do całości delikatnie mieszając dodajemy ubite białko.
Na wierzchu układamy jabłka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Po wyjęciu ciasta posypujemy migdałami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation