Kuchnia

Słodkości

Ciasto mocno czekoladowe

na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki

100 g czekolady gorzkiej min. 70%
100 g czekolady mlecznej
165 g masła
4 duże jajka
10 g cukru waniliowego
210 g cukru
190 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

dodatkowo

40 g czekolady mlecznej

polewa

60 g czekolady mlecznej

dodatkowo

ok. 12 truskawek lub odpowiadająca im ilość innych owoców leśnych
Wykonanie

tabliczkę gorzkiej i tabliczkę mlecznej czekolady połamać na kawałki
w rondelku rozpuścić masło. Gdy całe będzie płynne, zdjąć z ognia i wrzucić do niego połamaną czekoladę. Mieszać od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem. Zostawić do przestudzenia
z dodatkowej tabliczki czekolady mlecznej wziąć 40 g i pokroić w niewielką kostkę, a następnie włożyć na kilka minut do lodówki
4 jajka (w całości) miksować przez kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy
przestudzoną czekoladę z masłem wlać do jajek z cukrem i zmiksować do połączenia
sól i proszek wymieszać z mąką i następnie dodać do masy. Ponownie zmiksować, aż do połączenia składników
na koniec dodać schłodzoną, pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie zmiksować. Schłodzenie spowoduje, że kawałki nie rozpuszczą się tak bardzo w cieście
ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 190ºC przez 30-35 minut, aż wierzch ciasta się wybrzuszy. Nie piec dłużej bez potrzeby, bo przesuszymy ciasto. Sprawdzanie patyczkiem nie ma większego sensu, gdyż ciasto należy do ciężkich i mokrych – patyczek włożony pośrodku nie będzie suchy. Po upieczeniu ciasto nieco przestudzić i wyjąć z formy. Po wystudzeniu wierzch opadnie
rozpuścić pozostałe 60 g czekolady mlecznej w kąpieli wodnej
truskawki odszypułkować
na przestudzonym cieście rozsmarować czekoladę, a po chwili ułożyć na wierzchu, na środku, truskawki
poczekać aż czekolada zastygnie. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation