Kuchnia

ciasta i muffinki

Ciasto czekoladowe z bananami
w mocno kawowej polewie

Składniki:
dwa dojrzałe banany, dokładnie rozgniecione widelcem na puree
1 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na polewę:
pół tabliczki czekolady
dwie łyżki whiskey
2 łyżeczki kawy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką emulsję.
W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy, w międzyczasie przygotowując polewę. Czekoladę rozpuszczamy, następnie łączymy z whiskey i kawą rozpuszczoną w dwóch łyżkach wrzątku. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto a kiedy zastygnie możemy już kroić i jeść, popijając kawą zbożową. Koniecznie jemy z dokładką, bo przecież kiedy się skończy w mig upieczemy kolejne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation