Kuchnia

ciasta i muffinki

Piwoszki

Ciasteczka w kształcie kopert, z zamkniętym w środku jabłkowym nadzieniem. Ciasto zawiera w sobie dodatek piwa, dzięki czemu przypomina w strukturze listkujące ciasto francuskie.


Źródło: koperty



Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- szczypta soli
- 3 jabłka
- garść rodzynek lub suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny




Mąkę, zimne masło, szczyptę soli i piwo zagnieść szybko razem. W cieście mogą pozostać widoczne drobinki masła. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Jabłka obrać. pokroić w kostkę, dodać rodzynki lub żurawinę, cukry i sok z cytryny, wymieszać, odstawić na 15 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać kwadraty o boku około 7 cm. Nakładać na środek jabłka i sklejając ze sobą przeciwległe brzegi tworzyć koperty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Przestudzić na kratce oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation