Kuchnia

upiecz chlebek albo bułeczkę

Nowy, pyszny przepis na „chlebek zdrowia” Kasi Gurbackiej

Przygotowuje się go dosłownie w 20 minut i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych!

Składniki na 1 chlebek

2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki nasion chi
1/2 szklanki nasion babki płesznik
1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki ziarek słonecznika
100 gramów drożdży
1 płaska łyżka soli nieoczyszczonej
1,5 szklanki wody
50 gramów (niecała szklanka) kłącza perzu (do kupienia w zielarniach)

Wykonanie

Babkę płesznik, siemię lniane i kłącza perzu zmiksować młynkiem na proszek. Im dokładniej to zrobimy tym chlebek będzie lepiej się gryzł. Ważne w przypadku osób z protezami lub aparatami na zębach, ziarenka nie będą „uwierać”. Wsypać je do miski, dodać chia i zalać wodą. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Drożdże rozrobić z odrobiną wody i także odstawić na kilka minut.
Po tym czasie do miski dodać mąkę gryczaną, pestki dyni,słonecznik, sól i drożdże i dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno mieś konsystencję dość zwartą, ale będzie mięciutkie.
Podłużną blaszkę „keksówkę” wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i wyrównać. Można posypać je ziarnkami dyni i/lub płatkami owsianymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celsjusza i piec około 45-60 minut. Najlepiej sprawdzić to patyczkiem, wbić go w chlebek i wyjąć, jeśli do patyczka przyklei się ciasto, to znak, że chleb jeszcze musi się piec.
Kiedy chlebek się upiecze, wyjąć go z piekarnika i odstawić na „kratkę” aby troszkę przestygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation