Kuchnia

Na słodko...

Galeria Smaku: Pieczona owsianka z bakaliami wg Anny Starmach

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonej żurawiny
1 łyżka otrębów pszennych (dałam płatki żytnie)
50 ml mleczka kokosowego
30 ml mleka
1 łyżka wiórków kokosowych (dałam płatki kokosowe)
1 małe jajko
1 banan
2 łyżki orzechów (dałam kombinację orzechów laskowych, brazylijskich, makadamia i pekan)
1 łyżka cukru (dałam ksylitol)
1 łyżeczka wody
1/2 łyżeczki masła


1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2. Mleko podgrzać, zalać nim płatki i odstawić na kilka minut, aż napęcznieją.
3. Do namoczonych płatków dodać mleczko kokosowe, jajko, miód, cynamon, proszek do pieczenia, płatki żytnie i żurawinę. Wymieszać.
4. Całość przełożyć do dwóch foremek do zapiekania. Na wierzch dać plasterki banana oraz wiórki (płatki) kokosowe. Zapiekać przez 20 minut.
5. Jak owsianka się piecze przygotować orzechową posypkę. Na rozgrzaną patelnię dać cukier i 1 łyżeczkę wody. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodać masło. Następnie dodać orzechy w całości i wymieszać z cukrem, aby je obtoczył. Całość wysypać na kawałek papieru do pieczenia wysmarowanego odrobiną masła. Gdy orzechy i karmel wystygną pokroić je lub pokruszyć na wierzch upieczonej owsianki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation