Kuchnia

Na słodko...

brownies bez tłuszczu i mąki

Składniki:

550g całych jabłek( 240g po starciu i lekkim odsączeniu)
2 łyżeczki cukru
200g ciemnej czekolady
150 g mielonych migdałów lub innych orzechów
30g kakao do pieczenia
75 g cukru białego
75g cukru muscovado
3 jajka
szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600C. Foremkę o wielkości 22x22 wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Przestudzić.
Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach, lekko odsączyć. Przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżeczki cukru i podsmażać około 6-7 minut, do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić.

W misce wymieszać mielone migdały, kakao, sól i oba rodzaje cukru. Letnią czekoladę i puree jabłkowe połączyć z jajkami w osobnym naczyniu. Następnie zawartość obu naczyń dobrze wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 30 minut. Ostudzić przed pokrojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation