Uroda

Sport i uroda

Paluszki serowe – bardzo prosty przepis
Składniki:

200g startego żółtego sera (w przepisie oryginalnym na dużych oczkach, jednak wg mnie przez to źle się lepiły. Następnym razem zetrę na tartce do parmezanu)
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
ok. pół łyżeczki soli (dodałam szczyptę- za mało)
szczyptę pieprzu
opcjonalnie: suszony szczypiorek, natka pietruszki lub bazylia/oregano, suszone pomidory
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ser łączymy z jajkami, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi (ja robiłam suchymi, i masa bardzo lepiła mi się do rąk) formujemy paluszki (niewielkie, troszkę puchną przy smażeniu), obtaczamy dokładnie w bułce i wrzucamy najlepiej do głębokiego, a na pewno mocno rozgrzanego oleju. Ja smażyłam na niewielkiej ilości oleju, co zmieniło ich kształt z paluszków na… kotlety :))) Bardzo szybka i smaczna przekąska na imprezę, na mecz, na film :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation