Kuchnia

słodkości

Morelowe ciasto z migdałową nutą


Składniki:

400g moreli
240 g cukru
240 g masła
240 g mąki
4 jajka
11g proszku do pieczenia
50g płatków migdałów
cukier puder do oprószenia
Sposób Przygotowania:

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kawałki.

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu.

Zmiksować jajka z cukrem, następnie wlać masło, dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Płatki migdałów delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wyłożyć do formy (my użyliśmy kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm). Na wierzch rozłożyć morele.

Piec 35 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation