Święta i uroczystości

Boże Narodzenie od kuchni

Piernikowa krajanka z marcepanem i powidłami

Składniki na ciasto:
3 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
po 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy
skórka pomarańczowa

Masa marcepanowa:
225g pasty migdałowej( masy marcepanowej)
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego

Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

ponadto:
1 słoik powideł śliwkowych
Lukier koniakowy ( 1 szklanka cukru pudru utarta z 3 łyżkami koniaku)

Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać ale nie zagotowywać - w dużym garnku.
Dodać przyprawy korzenne, wymieszać.
Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności.
Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 X 20 cm
Przenieść jeden placek na blachę wyłożoną pergaminem.
Zostawiając centymetrowy margines rozsmarować na cieście masę marcepanową.
Na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła.
Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować.
Zostawić odkryte na całą noc.
Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation